De Bondsrepubliek Duitsland heeft met zijn ruim 80 miljoen inwoners het grootste inwonertal van alle landen in de Europese Unie. Het Centraal-Europese land grenst aan maar liefst 9 andere landen. Duitsland heeft een zeer sterk ontwikkelde economie en is daarnaast de belangrijkste handelspartner van Nederland. Ook is het land een belangrijke politieke macht. Qua omvang is Duitsland één van de grootste Europese landen.
Voor agrarische emigranten is Duitsland een populaire bestemming aangezien het erg dichtbij is. Hierdoor kan er wanneer nodig naar ‘huis’ gereden worden, of kan er familie op bezoek komen. Ook is integratie vaak makkelijker dan in andere landen, aangezien de taal voor Nederlanders vaak niet geheel onbekend is.
Duitsland: Kansen voor zowel gezinsbedrijven als grootschalige landbouw, in een no-nonsense cultuur.
Lees meer
Ondanks dat Duitsland bekend staat om haar industriële productie en dienstensector, heeft het land ook een interessante landbouwsector. Er zijn zo’n 300.000 Duitse agrarische bedrijven, verdeeld over de verschillende lidstaten. Het grootste deel van deze boerderijen zijn relatief kleine familiebedrijven.
Net als in Nederland vindt er in Duitsland zowel veeteelt als akkerbouw plaats. Het Deutscher Bauernverband (DBV) is de koepelorganisatie voor alle regionale bonden en is de belangrijkste agrarische beroepsvereniging van het land. Over het algemeen heeft de agrarische sector van Duitsland minder beperkende regelgeving dan Nederland.
Net als in andere sectoren is ook de Duitse landbouw zeer productief. De agrarische sector van onze oosterburen is vergaand gemechaniseerd en dekt ongeveer twee derde van de binnenlandse behoefte.
Een van de factoren die dit mogelijk maakt is de geografie van het land: Duitsland bestrijkt een grote oppervlakte, en een groot deel van deze grond is zeer vruchtbaar. In combinatie met het gunstige, gematigde zeeklimaat zorgt dit ervoor dat Duitsland uitstekende omstandigheden heeft voor de landbouw. Het oosten van het land is echter wat droger en neigt meer naar een landklimaat. Extreme temperaturen komen in Duitsland nauwelijks voor, en ook koelt het ’s zomers sneller af dan in Nederland waardoor vee minder hittestress ervaart.
Duitsland is niet alleen marktleider van de EU op het gebied van varkens, maar is ook de grootste zuivelproducent. Jaarlijks produceert het land ruim 30 miljoen ton melk. Een kwart van de 300.000 agrarische bedrijven die het land rijk is, zijn melkveehouderijen. Duitsland is daarmee een echt zuivelland. Gemiddeld hebben deze bedrijven zo’n 60 koeien. Een groot verschil met Nederland is dat Duitsland geen fosfaatrechtenstelsel kent.
Het eerdergenoemde oosten is een gebied waar veel kansen liggen voor Nederlandse agrarische ondernemers. Hier vindt men veel grote melkveebedrijven die opgezet zijn ten tijde van het communisme. Deze bedrijven zijn vaak enigszins verouderd, maar hebben over het algemeen veel land en een lage kostprijs doordat er volop ruimte is. Het is hier niet ongewoon dat een melkveehouderij geleidt wordt door een buitenlandse ondernemer.
Niet alleen in het oosten van het land liggen mogelijkheden. De belangrijkste zuivelgebieden van Duitsland zijn het zuidoosten (Beieren) en het noordwesten, waar de zuivelsector redelijk vergelijkbaar is met de Nederlandse. In tegenstelling tot het oosten staat de Beierse melkveesector meer bekend om zijn kleinschaligheid.
Ook voor ambitieuze akkerbouwers is Duitsland een aantrekkelijk land. Het feit dat een derde van al het Duitse land gebruikt wordt voor akkerbouw onderstreept dit. Het zeer diverse Duitse landschap kent diverse, goede grondsoorten, waarop verschillende gewassen goed tot hun recht komen.
De hoofdproducten van de Duitse akkerbouw zijn granen, welke vooral in het noordelijke laagland verbouwd worden, en gewassen als aardappelen en suikerbieten die populair zijn bij akkerbouwers in het midden van Duitsland. Voor de rest wordt er ook fruit, groente en wijn geproduceerd in Duitsland.
Duitsers staan bekend om hun stiptheid. Hierdoor zijn de Duitsers vaak betrouwbare zakenpartners. Er heerst in het land een ‘no nonsense’-mentaliteit, die door Nederlandse emigranten vaak geprezen wordt. Wel zijn Duitsers minder direct dan Nederlanders. Ze zullen minder snel hun gedachten uitspreken, en spreken elkaar eerder aan met ‘u’ dan ‘je/jij’. Over het algemeen is integreren in Duitsland niet heel lastig voor Nederlanders. Het is echter wel aan te raden je te verdiepen in de Duitse taal. Duitsers stellen dit erg op prijs.
Het Duitse socialezekerheidsstelsel is redelijk vergelijkbaar met het Nederlandse. Het omvat onder andere de ziektekostenverzekering en werkloosheidsregelingen. Verder is het Duitse onderwijs over het algemeen van een hoog niveau, en is er volgens Nederlanders minder sprake van een ‘zesjescultuur’.
Voor vragen, informatie of voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via onderstaande gegevens, of vul het onderstaande contactformulier in.